Iedere vrouw krijgt ermee te maken; de overgang

Het is de week van de overgang en hoewel er inmiddels steeds meer aandacht is voor het onderwerp merken wij nog steeds dat het belangrijk is om het bespreekbaar te maken. Als jij weet wat er met je aan de hand is, helpt dat al enorm en kan je zelf stappen zetten naar de oplossing die bij jou past.

Vanaf je 45e ben je gemiddeld in de overgang. En het is, net als een zwangerschap of de puberteit, een normaal vrouwelijk fenomeen. Kenmerken zijn natuurlijk die opvliegers, nachtzweten, slecht slapen maar ook allerlei onverklaarbare klachten, een gevoel van onmacht of gevoelsmatig de regie kwijt zijn. De overgang is niet alleen het stoppen met menstrueren of het krijgen van opvliegers. Het is een hele nieuwe fase die je als vrouw ingaat en dat heeft ook invloed op je privé-situatie en op je werk!

Ervaring Rita
Ze had veel stress en sliep slecht, sleurde zichzelf het bed uit en moest moeite doen om vriendelijk te antwoorden tegen haar kinderen en man. Eigenlijk wilde ze terug haar bed en de deken over haar hoofd trekken en wachten tot iedereen het huis had verlaten. Maar dat ging niet, vandaag was een werkdag en ze vond haar werk toch altijd leuk? Het was alleen zo lastig nu ze zo slecht sliep en steeds vergat of ze dat mailtje nu al verstuurd had. En tijdens vergaderingen leek het soms wel alsof ze met een dubbele tong sprak. De woorden kwamen er dan heel anders uit dan ze bedoeld had. En dan had ze ook nog klachten aan haar gewrichten en soms die vervelende opvliegers.

Ervaring Petra
Ja, ze was in de overgang en sliep slecht, maar als ze een uurtje langer kon blijven liggen en niemand hoefde te verzorgen kon ze langzaam opstaan en goed voor zichzelf zorgen. Ze startte de dag dan met een glimlach en deed haar dankbaarheidsoefening voor de spiegel. Natuurlijk zag ze ook de rimpels in haar gezicht en was ze inmiddels de oudste van haar team. Ze zag er ook de voordelen van, ze mocht de nieuwe collega’s inwerken en coachen en kon daarmee goed haar bijdrage aan de organisatie leveren. Dat langer kunnen uitslapen had ze afgesproken nadat ze haar overgangsperikelen met haar leidinggevende had besproken en was op sommige momenten echt goud!!

Ervaring Angélique
Afgelopen week was een volle en drukke week, ik kan voelen dat ik net iets te veel hooi op mijn vork heb op dit moment. Mijn hartslag is voortdurend hoog en ik krijg opwarmers (voor mij de voorlopers van opvliegers) zowel overdag als ‘s nachts. Het signaal voor mij om te zorgen voor ontspanning na inspanning, rust in te bouwen en wat hooi van mijn vork te schuiven. Als ik terugreken ben al zo’n 8 jaar in de overgang, terwijl ik toch echt dacht dat ik niet zou doen aan de overgang.

Iedere vrouw doet de overgang op haar manier

Drie korte verhalen over verschillende vrouwen in de overgang. En dat laat meteen zien wat wij zelf ervaren, wat de vrouwen ons laten zien en ook wat de deskundigen op dit vlak vertellen. Iedere vrouw doet de overgang op haar eigen manier en dat betekent ook dat er voor iedereen een eigen benadering nodig is om met een eigen plan om door de overgang te stromen.

Doe mee met de workshop ‘Vitaal door de overgang’ op 14 juni

Uit eigen ervaring én uit de ervaringen van onze cliënten weten we hoe belangrijk het is dat er meer bekend wordt over de overgang. Zodat je er zonder gedoe over kunt spreken en ernaar kunt handelen. Zodat jij in deze in deze tijd en deze levensfase duurzaam inzetbaar blijft. Daarom is het belangrijk dat je jezelf informeert, dat je er met anderen over praat, inzichten opdoet over jezelf én dat je je eigen plan trekt, zodat je weet, ziet, voelt en hoort
wat je te doen staat! Kom naar de workshop op 14 juni bij Woonbron in Rotterdam!

Wij, Karin Wiebenga-Neelen en Angélique van der Zijden, zijn ervaringsdeskundige en trainer/coach. We zijn van het Kenniscentrum Overgang Bollenstreek/Leiden, waar jij als vrouw terecht kunt met je vragen over de overgang. Wij willen dat vrouwen zelf de regie nemen om gezond en vitaal ouder worden. Het is van groot belang om de transformatie van de overgang goed te benutten en te zien hoe jij de kwaliteit van jouw leven kunt verbeteren. We ondersteunen je om actief op zoek te gaan naar wat jou helpt om gezond en vitaal in én na de overgang te zijn.

Inschrijven workshop
Je kunt je inschrijven bij Corporaties in Beweging, e-mail contact@corporatiesinbeweging.nl. Graag je naam, e-mailadres en bij welke corporatie je werkzaam bent vermelden.

Gastblog geschreven door Karin Wiebenga-Neelen & Angélique van der Zijden (ervaringsdeskundigen en trainers van het Kenniscentrum Overgang Bollenstreek/Leiden)

Er zijn 7 dingen die elke vrouw moet weten over de overgang