Humor op de werkvloer is essentieel

Het is vandaag 1 april, de dag van mensen in de maling nemen en de slappe lach. Helemaal onderaan deze blog delen we ijzersterke 1 april grappen met je. Maar weet je ook hoe gezond het eigenlijk is om élke dag te lachen op de werkvloer?

Iemand die dubbel ligt van het lachen werkt aanstekelijk en zelfs besmettelijk. Zien lachen doet namelijk lachen. Wanneer je je in een omgeving bevindt waarin mensen lachen, dan is de kans groot dat je hier makkelijk in mee gaat. Het gevoel dat humor opwekt, is vergelijkbaar met het gevoel dat je hebt wanneer je beloond wordt. Humor en plezier op de werkvloer, daar zou ieder bedrijf voor moeten strijden.

Humor zorgt voor een relaxte werksfeer

Die olifant wordt weer een mug; een goede grap nuanceert waardoor iets lichter aanvoelt. Als je ergens tegen opziet dan maak je het vaak groter dan het daadwerkelijk is. Relativeren is hier het sleutelwoord en humor helpt daarbij. Als je relativeert dan stimuleer je je creativiteit en is de kans groot dat je een efficiënte oplossing vindt voor jouw ogenschijnlijke grote en beladen probleem. Humor zorgt ervoor dat je buiten kaders gaat denken of juist verbanden legt die weinig met elkaar te maken hebben. Doordat je lacht maak je endorfine aan en adrenaline aan. Hierdoor ontspan je en ontstaat er een positieve stemming. Iets wat dan weer helpt bij het geven van nieuwe inzichten en werkt als een goede stimulans.

Grappigheid verlaagt dus stress en is het een belangrijk fundament voor het brengen van vernieuwende inzichten. Het is ook een fantastische ijsbreker in een vergadering bijvoorbeeld. Aftrappen met een goede grap geeft mensen het gevoel dat zij vrij zijn in het delen van hun gedachten. Dit verlaagt die spreekwoordelijke drempel om actief mee te doen met het gesprek.

Lachen is gezond

Letterlijk. Wanneer je lacht maak je namelijk hormonen (catecholaminen) aan. Dit verhoogt je alertheid. Daarnaast komen er natuurlijke pijnstillers vrij in je lichaam: endorfinen. Ook train je met lachen je longen, versterk je je immuunsysteem en stimuleer je je bloedcirculatie. Humor is dus echt een uitlaatklep van emoties en een goed tegengif voor stress.

Humor onderscheidt ons van robots

Robots en hun kunstmatige intelligentie een vloek of een zegen? Het kan bijna niet anders dan dat je er ooit wel eens aan gedacht hebt: kunnen alle werkzaamheden door robots worden overgenomen? Het is een reële angst. Gelukkig is daar humor. Voor bepaalde werkzaamheden komen onze onderscheidende menselijke capaciteiten zoals humor goed van pas.

Zie je het voor je: een robot die een verkoopgesprek voert? Met humor doen wij iets wat een robot niet kan, namelijk het scheppen van een band met collega’s en klanten. Met zelfspot stellen we ons kwetsbaar op. Humor is één van de onderscheidende capaciteiten waarmee je mens van robot kunt onderscheiden. Want laten we eerlijk zijn, om een klant over de streep te trekken is er toch echt een vertrouwensband nodig. In ieder geval voor de wat extremere uitgaven.

Door af en toe je van je humoristische kant te laten zien, geef je jezelf bloot. Je laat je persoonlijkheid zien waardoor jij en je collega’s makkelijker met elkaar om kunnen gaan.

IJzersterke 1 april grappen

De waarde van humor in het bedrijfsleven is dus essentieel en moet niet onderschat worden. De marketingafdelingen van de grote bedrijven gaan rond deze tijd altijd los met hun creativiteit. De een nog grappiger dan de ander. Hoe vind je deze inhakers? 🙂

Waterijs, puur natuur

Bar-le-Duc slaat hiermee de spijker op z’n kop: dit is écht waterijs. Niets meer, niets minder.

Twee dagen in je boxer? Yeah right, Hema

Nieuw bij HEMA: binnenstebuiten boxershorts! Want waarom zou je een onderbroek maar één dag dragen, als het ook twee dagen kan? Hun nieuwe model boxershort van revolutionair reversible bamboe-biokatoen zorgt voor een extra dag draagcomfort. Minder was, dus beter voor het milieu!

Pathé zoekt 3D-lenzen testers

Pathé introduceert ’s werelds eerste 3D-lenzen! Met deze 3D-lenzen ervaar je 3D-films op een unieke manier. Benieuwd? Vorig jaar zochten ze testers om de lenzen te kunnen testen!

Voltswagen; de elektrische variant van Volkswagen

Vorig jaar trapten Nederlandse automedia massaal in de grap van Volkswagen. Het merk zou vanaf begin april in de Verenigde Staten de naam Volkswagen veranderen in ‘Voltswagen’.

Mc Sushi

De fastfoodketen lanceerde de Mc Sushi. Veel mensen zagen dit wel zitten. Tegenvaller dat het een 1 april grap was!

Boer’n yoghurt nachtcrème

De yoghurt is al jaren heerlijk. Maar het schijnt ook goed voor de huid te zijn. En dus is het tijd om een nieuw product te introduceren. Boer’n yoghurt nachtcrème. De volle structuur trekt snel in en kalmeert de huid. Gemaakt met de rust van de Zuivelhoeve, voor een rustige huid en stralend (wit) gelaat. Hmhm…