Femke Sybrandi loopt mee met bestuurder Ressort Wonen

Corporaties in beweging maakt het mogelijk dat mensen bij elkaar een kijkje in de keuken nemen. Er hebben zich al 90 mensen aangemeld om een meeloopdag te willen bij 1 van de deelnemende corporaties. Om van elkaar te leren en het netwerk te vergroten.

Hieronder een blog van Femke Sybrandi, manager Wijken en beleid. Zij liep een dag mee met de bestuurder, Frans Desloover van Ressort Wonen.

Een dag mee met de bestuurder
Vandaag loop ik in het kader van “Corporaties in beweging” mee met Frans Desloover, bestuurder van Ressort wonen in Rozenburg. Ressort wonen is een corporatie met veel minder woningen (2.400) dan Havensteder (45.000). En minder medewerkers. Ik ben benieuwd of dat verschil maakt in de dagelijkse praktijk. Is de besluitvorming anders? En betekent dat iets voor de focus en prioriteiten? Heb je ander contact met de huurders? Midden in regio Rotterdam, waar Havensteder haar woningen verhuurt, speelt er veel. We hebben veel ambitie en er zijn hoge verwachtingen. Ik merk dagelijks dat focus houden en prioriteiten stellen een uitdaging is. En bovendien ben ik nieuwsgierig naar Rozenburg. Wat ik alleen ken van zwembad De Zeehond, waar mijn kinderen afzwommen.  

We starten bij de Federatieraad van Maaskoepel. Daar krijg ik al direct een indruk van de verschillen. Op de agenda staan de onderzoeken van Rigo en ABF over de sociale woningvoorraad in regio Rotterdam. De onderleggers voor de nieuwe regionale Woonvisie. Als dé corporatie in Rozenburg en omgeving gaat Ressort wonen 250 sociale huurwoningen bouwen in Nissewaard, de buurgemeente van Rozenburg. Zo’n opgave in Rotterdam is altijd een samenwerking/onderhandeling tussen vier verschillende corporaties. Als je de enige corporatie bent, liggen de opgave én de verantwoordelijkheid bij jou. Iets wat ik wel herken uit de periode dat ik werkte in Capelle aan den IJssel, waar Havensteder ook zo’n 10.000 woningen heeft.

Frans blijkt een ambitieuze man (“Ik wil altijd het eerste visje zijn”). Eén van zijn focuspunten is duurzaamheid. Iets waar Ressort wonen al een langlopend programma voor heeft. Al vijftien jaar worden er, in gestaag tempo, zonnepanelen aangebracht. In zijn 100% elektrische auto neemt hij me mee de wijk in. Het valt me op dat het rustig en groen is. Heel anders dan het altijd drukke straatbeeld in Rotterdam. We rijden langs een complex waar gevels en daken worden aangepakt en zonnepanelen en -boilers geplaatst. Frans vertelt me dat het warmtenet vlak lang Rozenburg loopt. Hij heeft de ambitie om als één van de eerste corporaties volledig over te gaan op het warmtenet. Ook hier zie ik een groot verschil. Niet in ambitie, wel in uitvoering. Havensteder legt zich vooral toe op het isoleren van woningen. Vanuit de gedachte dat wat je niet verbruikt , je ook niet duurzaam hoeft op te wekken. Ook Havensteder houdt zich bezig met de energietransitie, maar voor ons is de oplossing nog niet volledig uitgekristalliseerd.

‘s Avonds rijden we in de avondspits weer terug naar Rotterdam voor een kennismaking met de nieuwe Commissie Ruimtelijke Ordening. Rozenburg is sinds 2010 onderdeel van de gemeente Rotterdam, maar de Coolsingel is ver. Frans vertelt dat de TU Delft in opdracht van Ressortwonen het effect onderzoekt van de Blankenburgertunnel op Rozenburg. Iets wat ik eerder bij het opdrachtgeverschap van de gemeente zou verwachten.  Ik vraag Frans waar hij het meeste van geleerd heeft in aanloop naar zijn functie als directeur-bestuurder. Zijn LinkedIn profiel liet een indrukwekkende lijst van opleidingen zien. Zijn antwoord is nuchter: “Bij de scouting, waar ik als zevenjarige dingen wilde organiseren.”

Het was een mooie dag. Ik ben onder de indruk van Ressortwonen: focus, korte lijnen en daarmee snelheid, praktische doelgerichtheid, een brede maatschappelijke functie en slimme samenwerkingsverbanden. En ja, Frans kan met deze schaal het overzicht bewaren. Groots juist door klein te zijn.

Dank je wel, Frans en Ressortwonen,
Femke Sybrandi, juni 2018