Beren op de weg, spinsels in je hoofd


Theo IJzermans en Coen Dirkx

Een heel handzaam leuk boekje met prachtige praktijkvoorbeelden is dit. We hebben er allemaal last van: piekeren over problemen, ergernissen, gevoelens van onmacht en onrecht. Op het moment dat je de oorzaak bij de situatie zelf legt en denkt dat je daar zelf geen rol in hebt of kan hebben, wat de meeste mensen doen, werkt dit uitputtend en zeker niet prettig. Onze manier van denken en fantaseren bepaalt uiteindelijk hoe we ons voelen, hoe we ons opstellen en gedagen. Deze denkwijze is het uitgangspunt van de Rationele Effectiviteits Training (RET) en daar is dit boek op gebasseerd.

Buiten de vele praktijkvoorbeelden die laten zien hoe irrationele gedachten onrust en zelfs paniek kunnen veroorzaken, staat in het boek ook een stappenplan hoe hiermee om te gaan met daarin ook weer voorbeeldsituaties. Wat mij vooral aansprak was je irrationele gedachten bestoken met vragen om zo tot de conclusie te komen dat het misschien niet allemaal zo erg is.

RET is niet hetzelfde als positief denken. Het is wel rationeel denken. Het leert je om te gaan met je eigen onvolmaaktheid. Het stimuleert je niet alleen om dingen goed te doen, maar helpt je ook te accepteren dat dingen niet altijd lukken.