De pomodoro techniek
Francesco Cirillo
Dé methode om urenlang geconcentreerd te werken en superproductief te worden. Een techniek die al door miljoenen mensen gebruikt wordt. Dit boek beschrijft de methode en ook waarom je deze methode zou moeten gaan gebruiken. Het gaat om plannen, registreren en afstrepen wat gedaan is. Het principe is dat je nooit langer dan 25 minuten aan 1 stuk werkt aan een taak. Zet hiervoor een kookwekker (die zijn er in de vorm van een tomaat: pomodoro, vandaar de naam. De timer op je telefoon kan natuurlijk ook. Gedurende die 25 minuten werk je alleen aan die taak. Laat je niet onderbreken door telefoontjes, binnenkomende mai of een leuke post op Facebook of Instagram. En stop ook echt na 25 minuten. Vervolgens pauzeer je drie tot vijf minuten. Even weg van je scherm voor een drankje even je benen strekken of een beetje zon opdoen in de tuin of op je balkon. Hierna ga je verder met een nieuwe pomodoro. Na 4 pomodoro’s neem je een wat langere pauze van 15 tot 30 minuten. Is een taak klaar, dan streep je hem af van je doto lijst. Zit je nog in een pomodoro, gebruik die tijd dan om te kijken of de taak echt af is, of dat er nog iets verbeterd kan worden tot je wekker/timer af gaat. Deze manier van werken zorgt voor minder onrust en hogere effectiviteit, je hersenen worden beter gebruikt en dus lever je beter werk af en doordat je registratie simpel is, kan je de techniek zonder al teveel gedoe toepassen. Je krijgt goed inzicht in hoeveel tijd je gestoken hebt in een taak, zonder ingewikkelde tijdschrijfmethodes te gebruiken.
Dit is in het kort de techniek. Wil je er meer over lezen of bijvoorbeeld weten hoe je de techniek in kan zetten in een team, lees dan vooral het hele boek.