Socrates op sneakers


Elke Wiss

Je zou denken dat iets dat je de hele dag doet toch niet moeilijk kan zijn: een gesprek voeren. Maar voeren we wel echte gesprekken, waarin we de ander ook echt horen en doordringen tot de kern. Dat doen we helaas te weinig. Elke Wiss heeft een heel praktisch boek geschreven met herkenbare praktijkvoorbeelden, waarmee ze een lans breekt voor het echte gesprek. Hoe kom je tot een echt gesprek? En waarom zou je dat doen. Gebaseerd op de Griekse filosoof Socrates die er zijn levenswerk van maakte om echte gesprekken aan te gaan met mensen die hij niet kende. Hij wilde hiermee wijzer worden, maar ook zijn gesprekspartner ontdoen van drogredenen, denkfouten en voor-de-gek-houderij.

Het boek heeft 5 hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk vraagt ze zich af waarom we eigenlijk zo slecht zijn in het stellen van goede vragen. Hoofdstuk 2 beschrijft de Socratische houding die nodig is: verwondering, nieuwsgierigheid, moed, geen oordelen, omarm het niet weten, even geen plek voor empathie en verdring de irritatie. Hoofdstuk drie gaat over vraagvoorwaarden: luisteren, taal serieus nemen, toestemming vragen om door te vragen, durven vertragen en frustratie verdragen. In hoofdstuk 4 komen vraagvaardigheden aan bod: techniek, tips en valkuilen om te eindigen bij hoofdstuk 5: van vraag naar gesprek.

Het boek is lekker praktisch en zet je gelijk aan tot denken en in actie komen. Het is luchtig geschreven met veel herkenbare praktijksituaties. In deze tijd waar op social media vooral geroeptoeterd wordt, is het fijn om meer te lezen of het voeren van een echt gesprek.